فهرست:
مقالاتی که بهتر است پیش از مطالعهی این مقاله بخوانید:
منظور از رک شبکه (network rack) محفظه یا کابینت فلزی است که تجهیزات شبکه شامل سرور، رکوردر، کنترلر و سوئیچهای شبکه در آن جایگذاری میشوند. کاربرد مهم رک، محافظت فیزیکی از تجهیزاتی است که داخل آن نصب شده اند. همچنین تعدادی فن روی رکها نصب میشوند تا برای خنک کردن این تجهیزات الکترونیکی حرارت حاصل از آنها را به فضای بیرون انتقال دهند.
هر رک شبکه از تعدادی یونیت 5/4 سانتیمتری تشکیل شده است. اندازه و ابعاد هر رک بسته به تعداد یونیتها متفاوت است. به عنوان نمونه ارتفاع رک 24 یونیت از رک 12 یونیت بیشتر است. رکها از نظر ساختاری در دو نوع رک دیواری و رک ایستاده وجود دارند. رک دیواری از 9 یونیت کمتر و شامل یک سوئیچ یا پچ پنل درون آن است. رک ایستاده از 9 تا 42 و یا 60 یونیت تشکیل میشود و دارای دو درِ جانبی و پشتی میباشد.
تعداد تجهیزات سیستم دوربین مدار بسته نه تنها زیاد بوده بلکه بسیار حساس و دقیق هستند. بنابراین حفاظت از آنها دارای اهمیت زیادی است و به همین دلیل در رک نصب و نگهداری میشوند. در این رک دستگاه ضبط فیلم، سوئیچها و مودم شبکه، پچ پنلهای فیبر و شبکه، لپتاپ مانیتورینگ، صفحه کلید کنترل دوربین متحرک و دیگر تجهیزات مورد نیاز سیستمهای دوربین مدار بسته نصب میشوند.
1.مزایای رک شبکه برای یک سیستم دوربین مدار بسته
رک شبکه که برای نصب تجهیزات سیستم دوربین مدار بسته استفاده میشود، معمولا از نوع رک ایستاده میباشد. تکنسینهای دوربین مدار بسته میتوانند به راحتی به تجهیزات مختلف درون رک ایستاده از دو درِ جانبی و پشتی دسترسی داشته باشند.
جهت حفاظت از تجهیزات درون رک برای خنک سازی و تهویه مناسب از چند فن برای گردش مناسب هوا و بیرون رفتن هوای گرم داخل رک استفاده میشود.
عرض سوئیچ شبکه و دستگاههای NVR یا DVR معادل 19 اینچ است. بنابراین از رکهای عرض 19 اینچی برای نصب تجهیزات پروژههای دوربینهای مدار بسته استفاده میشود.
2.کاربرد رک شبکه در دوربین مدار بسته
تجهیزات استفاده شده در پروژه های بزرگ سیستمهای دوربین مدار بسته بسیار متنوع است و برای مرتب سازی تجهیزات اضافی از رک شبکه استفاده میشود. همچنین به منظور حفاظت قطعات و دستگاهها در مقابل شرایط جوی، صدمات فیزیکی و دسترسی افراد غیر مسئول، درون این کابینتها جاگذاری میشوند.
در این سیستمها از هر دو نوع رک دیواری و ایستاده برای حفاظت از بعضی تجهیزات و یا تمامی سیستم دوربین مداربسته در پروژههای وسیع استفاده میگردد. به عنوان نمونه، نوع دیواری جهت جاگذاری اجزایی از سیستم دوربین مداربسته از قبیل سوئیچ و مودم به کار میرود. در نوع ایستاده تمامی اجزا و تجهیزات سیستم دوربین مداربسته شامل کنترلرها و رکوردرهای دوربینهای آنالوگ و دیجیتال قرار داده میشود. مهندسین و تکنسینهای پروژه بر اساس نیازهای سیستم بایستی مدل و برند رک مورد نظر خود را انتخاب نمایند.
رک به طور معمول کابینتی فلزی است که جهت حفاظت از اتصالات، تجهیزات و اجزای شبکه کامپیوتری استفاده میشود. ابعاد این کابینتها با در نظر گرفتن سه پارامترِ طول یا عمق داخلی رک، عرض و ارتفاع رک متفاوت است. هر رک از چند یونیت که هر یونیت معادل ۴٫۵ سانتیمتر است، تشکیل میشود.
رکها از نظر نصب به دو نوع زیر دسته بندی میشود:
2.1.رک دیواری
این نوع رک دارای ابعاد کوچکی است که بر روی دیوار نصب میشود. به طور معمول بخشهایی از تجهیزات سرور شبکه از قبیل مودم، سوئیچ و سایر تجهیزات جانبی شبکه در آن نگهداری میشود. درِ رک دیواری قابلیت چرخش تا ۱۰۰ درجه داشته و از کنار یا پشت قابل باز و بسته کردن میباشد.
2.2.رک ایستاده
این نوع رک دارای ابعاد بزرگتری است به طوریکه تجهیزات بیشتری و برخی اوقات همه اجزای یک سرور درون این کابینت جا میگیرد. برای تمامی جوانب و سقف آن امکان گذاشتن در وجود دارد.
از نظر ابعاد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ابعاد رک دیواری دارای طول بین ۳۵ تا ۴۵ و برخی مدلها 60 سانتیمتر و ارتفاعی با تعداد ۵، ۶ ،۷ و ۹ یونیت است.
ابعاد و ارتفاع رک ایستاده به تعداد یونیتها بستگی دارد که دارای ۱۶، ۲۱، ۲7، ۳۶، ۴۰ و ۴۴ یونیت میباشد. عمق آنها برابر با ۶۰، ۸۰، ۱۰۰ سانتیمتر و یا حتی بیشتر در نظر گرفته میشود.
3.اجزا و لوازم جانبی رک شبکه چیست؟
در ادامه به بررسی اجزای مختلف اعم از پاور ماژول، فن تهویه، بلنک پنل و.. رک میپردازیم.
3.1.درهای رک:
رکهای دیواری و ایستاده دارای انواع مختلفی از درهای ساخته شده هستند. انواع گوناگون در شیشه ای، در شیشه ای با زوار فلزی و در شیشه ای با چارچوب فلزی قابل استفاده است. از آنجا که انواع درها از جنس شیشه هستند بایستی هر چند وقت یکبار میزان استحکام قفلهای نصب شده روی شیشه بررسی شود.
3.2.ماژول برق یا Power Module:
ماژول برق یا پاور ماژول چند راهی تقسیم برق است که امکان اتصال پریزهای متعدد دستگاههای برقی داخل شبکه را فراهم میکند.
3.3.فن تهویه:
وظیفه آن خنک کردن تجهیزات داخلی موجود در رک است که در بالا یا پایین بدنه رک نصب میشود.
3.4.سینی رک:
جهت جداسازی بخشهای مختلف درون رک به کار میرود. اجزا با ابعاد کوچکتر از قبیل سوئیچ و مودم روی آن قرار میگیرد. سینیها در دو مدل ساده و متحرک قابل استفاده است. همچنین سینی رک دارای یونیتهای متفاوتی است. سینی رک بر اساس ابعاد رک، به یک یونیت و دو یونیت تقسیم میشود.
3.5.پنل خالی یا Blank panel:
منظور ورق فلزی است که از آن به عنوان مانعی جهت جلوگیری از دسترسی به قسمتهای حساس رک استفاده میشود. محل جاگذاری این پنلها در جلوی رک است که در ابعاد ۱، ۲، ۳ و ۴ یونیت وجود دارند.
3.6.داکت پنل:
داکت پنل رک محفظه ها یا روپوشهای مستطیلی شکل جهت عبور دادن، مخفی کردن و نظم دهی کابلهای شبکه در داخل رک به کار میرود.
3.7.چرخ و پایه:
جهت قرار دادن رک ایستاده روی زمین از پایه و برای انتقال آسان آن از چرخ استفاده میشود.
3.8.کابل منیجر:
نگهدارنده کابل درون رک ایستاده یا رک دیواری قرار گرفته و وظیفه مرتب سازی، نگهداری و منظم کردن انواع کابلهای درون رک را دارد.
3.9.لایت پنل:
به منظور روشنایی داخل پنل و بررسی دقیق تکنسینها از پنلی که روی آن لامپ یا تعدادی LED وجود دارد، استفاده میگردد.
3.10.پیچ و مهره:
جهت اتصالات مختلف قطعات و تجهیزات تعدادی پیچ و مهره به کار میروند.
4.قیمت انواع رک شبکه
ابزارآلات و تجهیزات شبکه با توجه به اهمیت پایداری شبکه و حساس بودن این وسایل باید به خوبی حفظ و نگهداری شوند. به منظور مراقبت از این وسایل لازم است از رک شبکه استفاده گردد. وجود رک علاوه بر حفاظت از این تجهیزات از شرایط جوی، از صدمات فیزیکی نیز جلوگیری میکند. همچنین تکنسینها به راحتی میتوانند به بررسی قطعات بپردازند.
قیمت انواع رک به عوامل مختلفی بستگی دارد که عبارتند از:
1.سازندگان ایرانی و خارجی.
2.انواع برندها و مارکهای مختلف ارائه دهنده Rack.
3.استانداردهای مختلف ساخت رکها که بسته به استانداردهای تجهیزات شبکه متفاوت است.
4.انواع Rack های باز و بسته، نوع بسته دارای در، دیوارهای جانبی، کف و سقف میباشد.
5.مدلهای دیواری با ابعاد کوچک مناسب برای محیطهای کوچکتر.
6.مدلهای ایستاده با ابعاد بزرگ مناسب برای دیتاسنترها و محیطهای با تجهیزات شبکه و سرور.
توصیه میشود در هنگام خرید با در نظر گرفتن نیازهای خود به قیمت مناسب، کیفیت بالا، وزن کمتر و تنوع مدلهای رک های شبکه دقت نمایید.
مقالاتی که بهتر است پس از مطالعهی این مقاله بخوانید: